Lukk meny
Våre tjenester Kontakt

Aktuelt

Akasia bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Du finner mer informasjon på siden retningslinjer for personvern
Aksepter

- Olavskirken på Avaldsnes i Karmøy har gjennomgått en total rehabilitering.

 

Middelalderkirken har siden sommeren 2018 vært stengt for alle besøkende, men på julaften åpnet endelig kirken dørene sine igjen.

 

En omfattende rehabilitering var nødvending for å fjerne fuktskader i tak og vegger. Vestlandsværet har gjennom mange år herjet med kulturminnet på Karmøy og tiden var inne for å ta tak i problemene med vanninntrenging. Akasia vant anbudsutlysningen som var, og har vært hovedentreprenør for prosjektet.  

 

  • Nye fuger

Vi har på det meste hatt 8 murere i gang med arbeidene utvendig på kirken. Murerne til Akasia har fjernet alle murfuger på kirketårnet, skipet og koret som inneholdt sement.

Sementfugene holder på fuktigheten og slipper ikke denne ut. Når fuktigheten ikke kommer ut, gjør den skade på de innvendige veggene, sier Murmester/prosjektleder Frank Erik Henriksen i Akasia. Dette er en nøysom prosess, og våren 2019 ble det fuget på nytt med en kalkmørtel som er tilpasset kirkebygget. Sementfuger og fasader ble etter hvert fuget og pusset med kalkmørtel, som både er bra for fuktabsorbering og gir fasaden en diffusjonsåpen konstruksjon. 

 

Meisling av knallhard sementfuger er en møysommelig prosess som tar tid og krefter, bare arbeidet med ytterveggen i tårnet tok hele fire måneder.

 

Selv om dette er et svært gammelt og fredet bygg, har vi fått godkjenning for å benytte moderne verktøy, sier murerbas Trond Maurstad. Han legger til at uten bruk av elektroverktøy til bortmeisling av fuger, ville de trolig holdt på til lenge etter at han var blitt pensjonist.

 

  • Pussing og kalking

Under restaureringen denne gangen ble ikke veggene i tårnet pusset eller malt. Tårnet skal stå fram i all sin gråsteinsprakt og med nye fuger. Resten av ytterveggene i kirken er blitt pusset og framstår nå hvitere, slik den var opprinnelig.

 

Arbeidet innvendig startet med at tårnet, som har betongkonstruksjon, ble sandblåst og behandlet med en åpen silikatmaling. Skipet og koret ble renset og pusskader ble utbedret og veggene ble til slutt kalkmalt med fem strøk. 

 

Gjennom mange års erfaring med restaurering av kirkebygg har vi i Akasia bygget opp en unik kompetanse når det gjelder restaureringsarbeid. Våre håndverkere og fagledere har inngående kunnskap i de gamle håndverksmetodene og valg av riktige materialer og metoder.

 

Den neste oppgaven som murerne i Akasia nå skal ta fatt på er restaureringen av Domkirken i Bergen. Vi har også utført omfattende restaureringsarbeid på Korskirken i Bergen. Men den aller mest omfattende oppgaven i denne sjangeren var restaureringen av Mariakirken i Bergen, et prosjekt som varte i mer enn 5 år. Restaurering av Mariakirken i Bergen er et prestisjeprosjekt som vekker stor oppmerksomhet også utenfor byens grenser.

 

Nettløsning levert av Digitalbyrået Arego Personvern