Nygård kirkegård ble åpnet i 1872, og er en av de eldste gravplassene som er i bruk i Bergen. Etter mange år med forsømt vedlikehold ble det bevilget midler til rehabilitering av gravplassen.
Et grundig forprosjekt ble utarbeidet, hvor man lokaliserte og registrerte utbedringsbehovet. Rehab-arbeidet ble deretter delt inn i faser, og dette prosjektet gjaldt fase A, som omfattet den nordøstligste delen av gravplassen.
Anleggsarbeider på en gravplass som har vært og er i bruk, er krevende. Det krever for det første grundig saksbehandling overfor de pårørende. Mange naboer engasjerer seg i det som skjer på Nygård, og via velforeningen fikk de også innflytelse i prosjektet. Å holde publikum borte fra gravene i anleggsperioden var likevel den største utfordringen, men i anleggsperioden som gikk over to år var det ingen uhell.
Mye ressurser er lagt ned i bakken i form av vann- og avløpsledninger, kabler til lyspunkt og strømkontakter, sandfang- og inspeksjonskummer. Det er lagt inn drensgrøfter i alle mulige åpninger i eksisterende gravfelt. I forbindelse med grøftearbeidene ble prosesjonsveien masseutskiftet til nesten to meter dybde.
Terrenget er hevet på deler av området. For å gjøre dette, måtte alle gravminner på feltene løftes bort og monteres tilbake. Ny forstøtningsmur i granittblokker tar opp den nye høydeforskjellen.
Prosesjonsveien er utvidet på bredden, og har fått rennestein som leder vannet til sandfangkummer. Gravene på et helt felt er flyttet så langt som loven tillater for å få plass til en ny internvei med formål å forenkle logistikken ved gravferder. Alle veier i prosjektområdet er asfaltert.
De ærverdige familiegravstedene langs Kringsjåveien er satt i stand ved rehabilitering av gjerder og granittkanter, og de er justert i høyden til å passe til det nye terrengnivået.
Nye vannposter og kontaktpunkt for tinestrømuttak er montert. Langs prosesjonsveien er det montert lyspullerter og plantet hekker. Det er også blitt plass til noen nye benker i friske farger og solid materiale.
Veiskråningen opp mot Nygårdsvikveien er tilplantet med et utvalg stauder, og noen av de flotte søylebarlindene på gamle familiegravsteder som er så typisk for Nygård er tatt vare på. Ellers er de lave kristtornhekkene det mest markante vegetasjonsinnslaget.