Lukk meny
Våre tjenester Kontakt

Referanser

Akasia bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Du finner mer informasjon på siden retningslinjer for personvern
Aksepter

Svolvær kirkegård har en praktfull plassering like innunder den berømte Svolværgeita.

 

Akasia fikk i oppdrag å gjøre et forprosjekt for rehabilitering av gravplassen, hvor problemer med drenering gjorde den nesten ubrukelig. På grunnlag av forprosjektet ble det avviklet en tilbudskonkurranse om prosjektering, som Akasia tapte. Med bakgrunn i vår kjennskap til prosjektet og kompetanse på fagområdet fikk vi oppdraget med prosjekt- og byggeledelse.

Løsningen var å løfte bort sju hundre gravminner, noe som krevde god informasjon ut til publikum, for deretter å grave av eksisterende terreng så dypt som forsvarlig, og bygge opp nytt gravfelt oppå dette.

 

Den noe sjabre frie hekken av ti meter høye grantrær rundt deler av prosjektområdet ble fjernet, slik at lysinnslippet på gravplassen ble et helt annet enn før.

 

Det ble anlagt et nytt urnefelt som krevde utstrakt sprenging i den knallharde lofotske granitten. Nye drensgrøfter ble gravd, det måtte også sprenges i disse, med ekspanderende sprengstoff, innimellom eksisterende graver. Det ble også gravd kabelgrøfter for parklysanlegg og for nye vannledninger.

 

Terrenget ble hevet med en meter i forhold til utgangspunktet. I prosjektgrensen mot resten av gravplassen måtte det bygges en forstøtningsmur i naturstein. For å ta opp det nye høydespranget mot E10 og en sidevei som avgrenser gravplassen ble det montert en cirka meterhøy murkant av naturstein, hvorpå et enkelt stakittgjerde i tre ble montert.

 

Gravminnene ble brakt tilbake, og opprinnelig gravmønster beholdt. Internveinettet ble oppgradert og bundet sammen til en sløyfe for gjennomkjøring, og det ble montert parklysanlegg langs vegen. Tre nye vannposter ble anlagt. Svære kampesteiner som ble funnet ute i gravfeltene ble lagt som dekorinnslag i ytterkanten av gravplassen.

 

Nå kan svolværingene atter gravlegge sine døde i hjembyen, og slippe å reise til Kabelvåg for å se til gravene.

Personvern