Lukk meny
Våre tjenester Kontakt

Referanser

Akasia bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Du finner mer informasjon på siden retningslinjer for personvern
Aksepter

Åsane kirkegård ble anlagt i år 1900, og har vært gjennom flere utvidelser, sist i 1997. I 2012 var det klart for ny utvidelse, som ble delt i to byggetrinn.

 

FØRSTE DEL

handlet om utfordringer som hvordan å knytte en ny prosesjonsvei sammen med eksisterende sådanne med 15 m høydeforskjell innenfor prosjektområdet. Prosjektet omfattet også anlegg av plass og bygg for gravplassens drift, og parkeringsplass som også skulle betjene fremtidig utvidelse av gravplassen på østsiden av Dalaveien. Prosesjonsveien skulle også opprette forbindelse mellom Åsane gamle kirke og den fremtidige gravplassen.

 

Løsningen ble en rett vei med jevn stigning fra Dalaveien og opp til eksisterende prosesjonsvei, med terrassering av sideterrenget. På terrassene ble det anlagt urnegravfelt. For å oppnå jevn stigning på veien, var det behov for inntil fire meter høy fylling med sprengstein.

 

I Åsane har man kultur fra gammel tid for å bygge murer og steinbuer med lokal stein etter markrydding. Til å ta opp høydesprangene på gravplassen er det derfor brukt naturstein, om enn ikke mer lokal enn at den kommer fra Jondal. Murene er inntil tre meter høye.

 

Prosjektet omfattet også et areal langs Dalaveien. Her er det anlagt kistegravfelt, og terrenget er bygget opp med langsgående mur for å få bunnen av gravfeltet de foreskrevne centimeter over grunnvannstand. Som masser i gravfeltet er det brukt en blanding av natursand og knuste masser som skal sikre drenering, tilgang på luft og omdanning av gravinnhold. I bunnen av feltene ligger et lag med pukk for å bryte den loddrette kapillærstrømmen og lede bort sigevannet.

 

En gammel åpen grøft fra bondemarken nord for prosjektområdet ble lagt i rør under parkeringsplassen. Drensvann fra gravplassen er ledet inn på dette og ført til Dalaelven. Alle murer av en viss høyde er sikret med enkle smijernsgjerder i galvanisert og pulverlakkert utgave.

Gravplassen er utstyrt med tinestrøm- og lyspullerter av type Moai, som har et design inspirert av steinstatuer på Påskeøya.

 

ANDRE DEL

Ble gjennomført stort sett med samme løsninger og møblering som den første. Prosjektet fortsatte mur og smijernsgjerde langs Dalaveien, og ble i oppkant koblet til eksisterende gravplass.

Terrenget er flatt, og området har fått en gjennomgående prosesjonsvei med gravfelter på begge sider, med sparsommelig vegetasjon med hovedvekt på frittstående trær og bøkehekker. For enkel avfallshåndtering er det anlagt plasser for plassering av store konteinere som kan hentes med komprimatorbil.

Nettløsning levert av Digitalbyrået Arego Personvern